Social Icons

Sunday, August 15, 2010

Ramadhan Yang Mulia

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi maha Mengasihani.


Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak. Mohon keampunan di atas salah dan silap serta ketelanjuran dalam berbicara dan perbuatan. Moga kedatangan Ramadhan kita dapat mempertingkatkan amal ibadah dan mengubah kehidupan ini dengan lebih sejahtera dan penuh ketaatan kepada Allah SWT.

Manusia itu tidak sama di antara satu dengan yang lain dalam melaksanakan ketaatan kepada Allah SWT, maka terdapat
3 martabat puasa :

1) Puasa Orang Awam (orang ramai)

Mereka hanya berpuasa sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja. Mereka tidak menjaga anggota yang tujuh iaitu : mulut, mata, telinga, hidung, tangan, kaki, dan alat sulit. Walaupun puasa mereka itu sah, tetapi mereka tidak memperolehi pahala.

2) Puasa Khusus

Mereka bukan sekadar berpuasa menahan diri dari makan dan minum, bahkan seluruh pancainderanya ikut berpuaa. Inilah cara puasa orang-orang yang soleh.

3) Puasa Khususul Khusus

Selain menahan diri dari makan dan minum, mereka berpuasa dengan mengekang segala tuntutan hawa nafsu. Pancaindera berpuasa dan seluruh hati dan jiwanya ikut berpuasa dan sentiasa mengingati Allah SWT. Inilah cara puasa para nabi dan wali Allah SWT. Peringkat puasa seperti ini adalah paling tinggi nilainya disisi Allah SWT.

Moga Ramadhan yang akan tiba ini memberi kita kesedaran dan kekuatan untuk berlumba dan berlari dalam mencari kebaikan, rahmat, keampunan dari Allah SWT.

Sabda nabi SAW :

" Ramadhan awalnya rahmat, pertengahannya keampunan, dan akhirnya adalah pembebasan dari api nereka"

Ramadhan yang dilalui itu menawarkan kita pingat dan pangkat Taqwa yang sangat berharga disisi Allah SWT. Ianya akan diberikan kepada mereka yang menjalani kehidupan dan madrasah ramadhan dengan cemerlang dan penuh keikhlasan.

Selamat menjalani ibadah puasa .. Tulus ikhlas daripada PERMAJ

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...