Social Icons

Saturday, July 12, 2008

Seulas Bicara Presiden

Assalammualaikum dan salam sejahtera, salam perpaduan pada semua warga Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM. Pada insan yang baru saja diberikan gelaran Mahasiswa, selamat datang diucapkan dari warga PERMAJ. Tahniah kerana berjaya menjejakkan kaki di bumi bertuah ini, yang sememangnya bumi idaman bagi mereka yang berminat melanjutkan pelajaran di menara gading. Bagi mereka yang berjaya menempatkan diri di Universiti terulung ini, anda seharusnya mempunyai rasa bangga dalam diri dan cukup bertuah. Ibarat permata dalam pasir di pantai, bersinar dalam ribuan yang lain. Bagi saya inilah masanya, peluang dan ruang untuk anda menggilap permata agar lebih bersinar dan terus bersinar yang akhirnya terisi dengan ilmu akhirat dan duniawi.

Dalam pepatah arab menyebut “menuntut ilmu sehingga ke negeri Cina”. Ilmu yang dituntut membawa kita menyelami pelbagai pengetahuan yang tidak terhad dan tidak akan pernah terhenti. Dari kita menangis, disusukan sehingga ke liang lahad, kita tidak akan berhenti belajar sesuatu. Ilmu itu bukan hanya pada ilmu akademik semata-mata. Di peringkat Universiti, ilmu sampingan yang boleh kita pelajari adalah ilmu berorganisasi. Ianya merupakan satu nilai tambah untuk kita, untuk menjana modal insan yang mampu bersaing di peringkat yang lebih tinggi. Kita seharusnya menyahut seruan dan cabaran kerajaan dalam menjana dan mengeluarkan modal insan ini. Jadi inilah kesempatan yang harus diambil dalam meningkatkan skil-skil ke arah modal insan yang cemerlang. Skil-skil berkomunikasi, berhadapan dengan pelanggan, ’work under pressure’, dan kebolehan memimpin diperlukan dalam menjadikan kita sebagai mahasiswa yang terunggul dikalangan yang unggul. Tetapi jangan kita melupakan akademik sebagai aset yang utama dalam membentuk kejayaan di Universiti ini. Marilah kita bersama-sama membentuk Malaysia dalam acuan kita sendiri, Cemerlang, Gemilang dan Terbilang selaras dengan Wawasan 2020.

Dalam kesibukan kita mempersiapkan diri menghadapi semester baru ini, jangan kita lupa untuk pasangkan niat dan tujuan asal kita dalam dunia Universiti ini. Kembalikan ingatan kita pada harapan keluarga untuk melihat kejayaan dan segulung ijazah berada dalam genggaman tangan. Untuk rakan-rakan seperjuangan di kampus yang damai ini, bersama-sama kita berusaha memperbaiki diri dan keputusan di semester-semester lepas. Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian, merupakan kata-kata yang terbaik dalam mendorong ataupun sebagai ’booster’ dalam memacu kita kepada kejayaan yang lebih cemerlang.

Kalau kita memandang ke atas, jangan lupa kaki yang memijak. Kalau kita memandang hadapan, jangan lupa permulaan asal kita. Mengejar kejayaan yang yang tiada penghujung tanpa keberkatan dari Pencipta yang Esa merupakan satu kerugian Umat Islam di zaman yang penuh ranjau dan duri ini. Sebagai mahasiswa, kitalah pejuang, kitalah pewaris zaman kegemilangan Ketamadunan Islam. Kita jugalah yang bakal mencorak halatuju Malaysia terkehadapan dari yang lain. Akhir kata, tanamkanlah diri anda dengan pelbagai ilmu duniawi, sematkanlah di dada bekalan di akhirat kelak, yang mampu menjadikan kita insan terulung yang mencipta nama di persada antarabangsa.

”Cemerlang Bersama Johor”Mohd Saiful Nizam Bin Mohd Zahri
Presiden
Persatuan Mahasiswa Anak Johor 2007/2008
Universiti Kebangsaan Malaysia

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...